Wat is het verschil tussen PTFE en teflon?
29-03-2019
0

De termen PTFE en teflon worden veel door elkaar heen gebruikt. Op deze pagina leest u hpproducts.nl dat het verschil tussen PFTE en teflon eigenlijk alleen de benaming is.

Wat zijn PTFE en Teflon?

PFTE en Telfon zijn verschillende benamingen voor hetzelfde materiaal. Hoe kan het dan dat er 2 benamingen voor het zelfde materiaal zijn, vraag je je waarschijnlijk af. Deze vraag snap ik heel goed, vandaar dat ik hem hier beantwoord. Dat er 2 benamingen voor het zelfde product bestaan, komt door Dupont. Dupont is een Amerikaans chemiebedrijf dat al sinds 1802 bestaat. Dupont heeft besloten om PFTE Teflon te noemen. Teflon is zelfs een handelsnaam van dit bedrijf geworden.

Waarom noemt Dupont PTFE Teflon?

Waarom Dupont besloot om PFTE Teflon te noemen, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat PFTE en Teflon echt helemaal hetzelfde zijn.

PTFE en teflon hebben dan ook allebei deze kenmerken:

  • Geen smaak;
  • Geen geur;
  • Niet giftig.

Wat is PTFE of Teflon precies?

PTFE of Teflon, hoe je het ook wilt nomen is een plastic en wordt veel gebruikt als anti-aanbaklaag in pannen. Dat kan prima, omdat PTFE of Teflon niet giftig is. Hierdoor is het materiaal niet schadelijk voor onze gezondheid en kan het dus prima in pannen worden gebruikt. Het beste kunt u PTFE of Teflon niet boven de 260 graden celsius verhitten. Het is namelijk van dit materiaal bekend dat de kwaliteit ervan dan achteruit gaat. Boven de 350 graden celsius gaat de stof zelfs kapot. En dat is natuurlijk iets wat je niet wil wanneer je voor een lange tijd jouw pannen wilt kunnen blijven gebruiken. 

Waar wordt PTFE of Teflon nog meer voor gebruikt?

Naast als anti-aanbaklaag in pannen wordt het materiaal PFTE of Teflon voor nog meer dingen gebruikt. Zo wordt het bijvoorbeeld in de bemande ruimtevaart als hitteschild gebruikt. Het wordt in die ruimtevaart ook gebruikt als coating van de ruimtepakken, als hitteschild en zelfs als isolatiemateriaal voor kabels. Wist u dat de eerste ruimtevaartuig dat op de maan landde meer dan 100 kilogram Teflon bevatte? Dat is wel een grappig feitje. 

Van PTFE of Teflon wordt ook tape gemaakt. Deze tape is perfect te gebruiken voor het afdichten van schroefdraden bij gasleidingen. Daarnaast wordt PTFE of Teflon ook veel in vloeibare substantie gebruikt. Als vloeistof wordt het namelijk veelal gebruikt als smeermiddel. Dat kan prima, want het materiaal heeft een lage wrijvingscoefficient. Dat betekent betekent dat het middel ontzettend smeerbaar is en daardoor ook prima als smeermiddel kan worden gebruikt. Zo wordt het materiaal onder andere in computermuizen gebruikt. Dankzij dit materiaal kan een computermuis namelijk ontzettend soepel over een muismatje heen glijden. En dat is natuurlijk ontzettend fijn wanneer u zonder problemen snel dingen wilt aanklikken op uw computer.

Dit vind ik!

Ik vind het materiaal PTFE of Teflon echt ontzettend wonderbaarlijk. Het is voor zoveel verschillende producten in te zetten. Zowel in vloeibare vorm als een vaste substantie heeft PTFE of Teflon wel 1 of meerdere functies. Ik vraag mij af welk ander materiaal we zouden kunnen gebruiken als PTFE of Teflon  hpproducts niet zou bestaan. En zou dat dan ook net zo fijn werken? Gelukkig hoeven we ons daar niet druk om te maken, want het materiaal bestaat gewoon!