Verleden tijd met slaapproblemen in Amsterdam
20-03-2019

Slaapproblemen? bodypose.nl biedt optimale begeleiding. De kandidaten uit mijn onderzoek hebben hier zeker baat bij gehad. Waarom was dat nodig? Dat blijkt straks. En waarom is slaap zo belangrijk? Als je goed slaapt voel je je overdag uitgerust, vrolijk en alert. Je voelt je fit en je kunt de dag aan. Je zit lekkerder in je vel. Dit is niet het geval als je een slaaptekort hebt, dan ben je gedurende de dag voornamelijk moe, chagrijnig en heb je nergens zin in. Daarnaast is slecht slapen erg slecht voor je gezondheid. Je lichaam heeft rust nodig. Een goede nachtrust lijkt vanzelfsprekend te zijn, maar dat is het zeker niet. Uit onderzoek is gebleken dat een derde van de Nederlands kampt met slaapproblemen en 10 op de 100 nederlanders chronisch slecht slaapt. Waar ligt dat aan? De oorzaken zijn zeer divers, bijvoorbeeld kinderen die de nachtrust verstoren, een partner die snurkt, overgangsklachten en ga zo maar door. Maar de slaapproblemen in Amsterdam zijn  groter dan in de rest van Nederland. Dit kan komen doordat er in Amsterdam meer prikkels zijn, maar er kunnen ook andere oorzaken bestaan.

Waarom is slaap zo belangrijk?

Slaap is ontzettend belangrijk om goed te kunnen functioneren, om te kunnen nadenken en productief te zijn. De waarde van een goede nacht slapen wordt zwaar onderschat, zeker in een maatschappij waar de druk om te presteren ontzettend hoog is. Daarom moet het verleden tijd zijn met jouw slaapproblemen in Amsterdam. Maar wat zijn nou tips om beter te slapen?

In het kort helpen de volgende tips ontzettend om goed te kunnen slapen:

• Maak een piekerlijst voordat je gaat slapen
  • Ontspan voor het slapengaan
  • Weg met de smartphone
  • Zorg voor regelmaat

Onderzoek: hoe erg zijn de slaapproblemen in Amsterdam?

Er werd een onderzoek gedaan naar de slaapproblemen in Amsterdam, omdat men wilde aantonen dat in deze stad de slaapproblemen inderdaad erger zijn dan in de rest van het land. Daarom werd er een jaar lang een onderzoek gedaan met een groep van 50 mensen, die 2 banen kregen gedurende dat jaar. De ene baan was bij een bedrijf dat gevestigd was in een rustig stuk van het land, een groen gebied zonder veel prikkels. Uiteraard was de andere baan in Amsterdam, midden in de stad met ontzettend veel prikkels. De kandidaten kregen niet meer taken bij de ene baan dan bij de andere baan, omdat we de impact van de omgeving op de slaap wilden testen. Als onze voorspelling zou kloppen dan konden we namelijk aantonen dat de slaapproblemen in Amsterdam inderdaad hoger lagen dan in de rest van het land. Na een jaar testen waren de resultaten bekend. Deze waren niet mals, de kandidaten die de baan uitvoerden in Amsterdam hadden aanzienlijk meer slaapproblemen dan de kandidaten die de baan in de rustige omgeving uitvoerden. Het blijkt dus ook nog  eens echt waar te zijn dat prikkels een enorme invloed hebben op je slaap. Is dit dan een les om je smartphone vaker opzij te leggen? Daar lijkt het wel op! Slaap is belangrijk, onderschat het niet!