Staand werken is beter voor je gezondheid
13-02-2019
0

Nederlanders zitten meer en meer. Dat komt vooral omdat mensen gewend zijn geraakt aan hun kantoorbaan, en aan het vervoer met de auto. Nederlanders fietsen veel minder, en zitten de hele dag op hun werk. Uitzonderingen zijn mensen die beroepen uitoefenen in de zorg, bouw of logistiek. Zij lopen veel rond, wat beter is voor de algehele gezondheid. Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Het is veel beter om tussen het zitten door af en toe op te staan en te lopen, dan onafgebroken urenlang te zitten. Daarom zijn er op veel kantoren nu zit-sta-bureaus beschikbaar voor medewerkers. Zij kunnen hiermee de hoogte van hun bureau zo instellen dat ze er zowel zittend als staand aan kunnen werken. Hiermee kunnen ze zonder onderbreking van hun werkzaamheden, hun werkhouding aanpassen. Dat is veel gezonder en beter voor het lichaam. Bovendien kun je hiermee een middagdip uiterst effectief tegengaan. Rond vier uur even staand werken geeft je net weer wat extra energie om de dag door te komen.

Informatie over staand werken

Ben je benieuwd wat staand werken voor jou zou kunnen betekenen? Er is veel onderzoek gedaan naar de voordelen van staand werken. Staand werken verbetert:

  • De bloedsomloop
  • Het humeur
  • Je fitheid
  • De beenspieren

Mensen die zitten, zitten vaak ook nog eens op een ongezonde manier. Ze hangen in hun rug en hebben gebogen schouders. Op lange termijn kan dit rug- en nekklachten veroorzaken, wat weer kan leiden tot hoofdpijn en vermoeidheid. Rechtop zitten helpt al om het risico op deze klachten te verminderen, maar het is nog beter te kiezen voor een afwisseling tussen zittend en staand werken. Dat kan met een aangepast bureau, of door af en toe even door het kantoor te wandelen. Ook een wandeling tijdens de pauze kan helpen. Dat is ook te lezen in onderzoeken. Kijk bijvoorbeeld eens op deze blog: https://www.shiraz.nl/blog/blogposts/waar-moet-je-opletten-bij-staand-werken/. Er zijn zelfs apps ontwikkeld die je helpen herinneren wanneer je even moet opstaan en een paar passen moet zetten. Zo voorkom je dat je te lang achter elkaar zit. Het wordt aangeraden om elke vijfenveertig minuten even op te staan. Verreweg de meeste werknemers in Nederland redden dit niet, en zitten dus veel te veel.

Andere maatregelen voor een gezonder leven op het werk

Gezond leven begint bij meer beweging en beter eten. Op het werk kun je daarom kiezen voor staand werken, een wandeling tijdens de lunch en een gezonder voedingspatroon. Er zijn bedrijven die werknemers gratis fruit aanbieden en gezonde dranken serveren, zoals thee en water. Daarnaast kan er soms ook gebruik gemaakt worden van een fitnessruimte. Dit is echter alleen het geval bij grote bedrijven die hier budget voor hebben. Welke maatregelen een bedrijf ook treft, iets is beter dan niets. Het staat vast dat steeds meer ondernemingen door hebben dat gezondheid belangrijk is. Dat doen ze natuurlijk ook uit eigenbelang, want een gezonde werknemer is gelukkiger, productiever en minder vaak ziek. Het bedrijf heeft er dus ook baat bij deze maatregelen te treffen. Als je nog niet staand kunt werken, vraag dan eens aan je leidinggevende of je een aangepaste werkplek kunt krijgen waar je ook staand kunt werken. Als hij of zij de voordelen er nog niet van inziet is het een idee hem of haar eens wat te laten lezen over de voordelen van staand werken. Dat kan bijvoorbeeld met een blog zoals deze: shiraz. Het duurt vaak even voor iemand inziet dat staand werken echt beter is voor mensen. Toch gaan steeds meer bedrijven over op deze manier van werken en vergaderen. Dat komt de werkende mens absoluut ten goede.

Lees meer…