Psychosociaal therapie voor schizofrenie
19-01-2019
0

Medicatie kan de symptomen van schizofrenie verlichten, maar Psychosociaal therapie kan een persoon helpen door te gaan met het leven. Wanneer je te maken hebt met schizofrenie, is het beheersen van de symptomen de helft van de strijd. Schizofrenie treft mensen op lichamelijk, psychologisch en sociaal niveau. Al deze effecten kunnen samenwerken om te interfereren met levensvaardigheden, sociale relaties en het vermogen om een ​​baan te behouden. Daarom moet de behandelingsbenadering van schizofrenie ook op meerdere niveaus worden toegepast. De behandeling van schizofrenie vereist meer dan medicatie. Psychosociale beperkingen moeten ook worden behandeld. En om deze aan te pakken, is er Psychosociaal therapie, die uit vele soorten omvat. De training van sociale vaardigheden is een vorm van Psychosociaal therapie dat mensen met schizofrenie sociale vaardigheden aanleert, zoals hoe omgaan met andere mensen. Deze trainingen kunnen een persoon met schizofrenie helpen om zelfstandiger te leren leven. Therapiesessies omvatten vaak instructies en rollenspellen. Een persoon met schizofrenie kan bijvoorbeeld sociale interacties oefenen terwijl een instructeur begeleiding en positieve feedback geeft. Zodra een persoon met schizofrenie basisvaardigheden leert, zoals praten en oogcontact onderhouden, zal hij of zij ze oefenen totdat ze een deel van zijn of haar alledaagse levensstijl worden. Psychosociaal therapie omvat:

  • psycho-educatie
  • algemene gezondheidsinterventies
  • groepsondersteuning

De psycho-educatie en psychologie in psychosociaal therapie

Schizofrenie is een complexe geestesziekte. Hoe beter de persoon het begrijpt, hoe voller hij of zij het leven kan leven. Voorlichting over de ziekte kan stress, angst en verwarring helpen verminderen. In dit onderdeel zijn twee soorten therapieën voor psycho-educatie. Enerzijds is er voor een persoon met schizofrenie het leren over de ziekte en hoe deze moet worden beheerst en gecontroleerd. Anderzijds is er voor de familie en vrienden ook educatie over de ziekte en hoe ze een geliefde met schizofrenie het best kunt helpen en ondersteunen. Sommige van de doelen van psycho-educatie omvatten ook het aanleren, aan mensen met schizofrenie en hun families, hoe een terugval te herkennen en te voorkomen en hoe een crisisplan te ontwikkelen, maar slechts ongeveer 10 procent van de gezinnen krijgt dit belangrijke onderricht. Ook psychotherapie valt onder Psychosociaal therapie. Het is een vorm van gesprekstherapie waarbij een persoon met schizofrenie samenwerkt met een therapeut om meer te weten te komen over de gedachten, gevoelens en gedragingen die met de aandoening samenhangen. Een soort psychotherapie, genaamd cognitieve gedragstherapie, kan helpen bij het herformuleren hoe een persoon met schizofrenie de symptomen begrijpt, aanpakt en beheert. Dit type gesprekstherapie kan individueel of in een groep worden gedaan. Sessies kunnen vele maanden duren. Tijdens psychotherapie wordt de deelnemers geleerd om valse overtuigingen (waanideeën) en valse visies of stemmen (hallucinaties) als symptomen van de ziekte te herkennen. Als deze symptomen eenmaal als fout worden herkend, kunnen ze worden behandeld of herkend als vroegtijdige waarschuwingssignalen van een terugval. Psychotherapie is dus een van de belangrijkste onderdelen van Psychosociaal therapie.

Algemene gezondheidsinterventies

Het misbruiken van alcohol en drugs is heel gebruikelijk bij mensen met schizofrenie. Niet alleen kan misbruik van stoffen de behandeling van Psychosociaal therapie verstoren, maar het kan ook een trigger zijn voor een terugval. Wanneer drugsmisbruik en geestesziekten samen voorkomen, moeten beide ziekten worden behandeld. Daarnaast hebben mensen met schizofrenie een hoger percentage hartaandoeningen, obesitas en diabetes. Roken, met al zijn gezondheidsrisico’s, is ook heel gebruikelijk. Schizofrenie kan de levensverwachting met ongeveer 25 jaar verminderen, maar dit is meer het gevolg van roken, overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging dan van de ziekte zelf. Daarom kunnen programma’s voor gewichtsverlies en om te stoppen met roken waardevolle componenten zijn van Psychosociaal therapie voor een persoon met schizofrenie. Voor een ruimere uiteenzetting van Psychosociaal therapie kun je terecht op de website ewropsycho.com van Ewro Psycho.