Maak de mooiste post met zegellak
13-02-2019
0

Maak de mooiste post met zegellakSnailmail: ik ben er fan van. De laatste jaren is het weer hip geworden om post te sturen, maar niet slechts een papiertje in een witte envelop; nee, prachtig gedecoreerde post met allerlei mooie frutsels erbij. Instagram loopt over van alle accounts die er zijn over snailmail. Wat ook weer terug is van weggeweest (sinds de middeleeuwen), is zegellak. Het maakt je mooie post helemaal af als je de envelop sluit door middel van een mooie zegel. Maar hoe werkt dat eigenlijk en waar kun je dat nu nog vinden?

4 stappen om zegellak te gebruiken

Zegellak is er dus voor om een bepaald voorwerp – denk aan een brief of een certificaat – te verzegelen. Op de lakstempels staat een bepaald merk of logo, waaraan men kan zien dat dit van jou afkomstig is. Het kan op die manier fungeren als een soort waardekenmerk. Daarnaast was het vroeger nuttig om een belangrijk poststuk mee af te sluiten, zodat mensen ‘m niet zo snel konden openen. Gebeurde dat toch, dan kon de ontvanger het direct zien omdat het zegel verbroken was. Tegenwoordig wordt zegellak daar niet meer voor gebruikt; alleen nog maar voor de sier. Dat maakt het niet minder leuk, natuurlijk. Wel gebruiken sommige koningshuizen nog zegellak om zeer statige documenten of certificaten mee te verzegelen. Daarbij geldt dus wederom het idee van een waardekenmerk. Je zou maar een zegel van de koning krijgen… Gelukkig is dit mooie ‘speelgoed’ niet alleen voor deftige mensen en kunnen fervente snailmailers als ik er ook van gebruik maken tegenwoordig. Maar hoe gaat dat precies in zijn werking? Er zijn vier stappen die je moet nemen om met een mooie zegelafdruk te kunnen maken. Dit zijn de volgende:

 • Koop een lakstempel, lakstaaf en zegellak
 • Smelt de zegellak in de lakstaaf
 • Giet de zegellak op het papier
 • Zet de lakstempel op de vloeibare zegellak

De eerste stap is simpel uit te voeren door eens te kijken op https://www.stempels.nl/lakstempels. Na de laatste stap moet je wachten tot de zegellak is opgedroogd. Dit kun je zien aan het feit dat de lak hard is geworden en een wat doffere kleur heeft (meestal). Pas wel op dat de lak niet gaat branden! Dat kun je makkelijk voorkomen door er zachtjes op te blazen. Al met al is het maken van een zegelafdruk een eitje – prima te doen voor leken!

Stempels in alle soorten en maten

Wanneer je al naar de site https://www.stempels.nl/ bent gesurft, heb je wellicht gezien dat het een winkel is vol stempels. Een walhalla voor creatievelingen! Er zijn talloze varianten, namelijk:

 • Leerstempels
 • Uitverkocht-stempels
 • Hobbystempels
 • Blinddrukstempels
 • Brandstempels
 • Bedrijfsstempels
 • Kantoorstempels

…en nog veel meer. Persoonlijk ben ik vooral fan van de hobbystempels; zo is er een doosje van Cavallini (een gerenommeerd merk onder de snailmailers van Instagram) aanwezig met allemaal stempels van vlinders. Alleen het doosje is al mooi van de buitenkant – een extra reden om hem aan te schaffen, eigenlijk: goede woondecoratie! Er is zelfs een doosje met poststempels. Denk daarbij aan woorden als ‘Priorité’ of ‘Par avion’ die in mooie letters geboetseerd zijn. Ook zijn er kerststempels, om je kerstkaartjes wat persoonlijker te maken. Of een ‘groeten’-stempelset, waarmee je heel simpel gepersonaliseerde kaartjes kunt maken: alleen een stempel van ‘Happy Birthday’ is al genoeg voor een mooie verjaardagskaart, zo mooi is hij. Naast zegellak kun je je post dus opvrolijken met veel meer leuks, en stempels zijn een van de makkelijkste manieren om dat te doen. Pas alleen wel op dat je niet per ongeluk al de postzegels stempelt! Happy crafting!