Black ranch houtskool: voor de beste barbecue-ervaring
19-01-2019
0

Wat verlang ik weer naar het barbecueseizoen. Lange zomeravonden, lekker vlees en gezellige gesprekken… Barbecueën is een van mijn favoriete bezigheden, denk ik zo. Zelf ben ik er niet goed in (dat wil zeggen: in het opzetten. In het eten daarentegen…), en familie helaas ook niet. We hebben al een keer een nieuwe barbecue moeten aanschaffen omdat de vorige verbrand was, en onze longen zijn er waarschijnlijk niet heel goed aan toe door alle rook die er steeds ontstaat. Kennelijk doen we iets niet goed. Waarschijnlijk missen we iets – ervaring, dat zeker, maar wellicht ook wat benodigdheden. Black ranch houtskool zou wel eens een van die dingen kunnen zijn. Hieronder leg ik je uit wat ik heb gevonden over deze soort houtskool en waarom dit een aanrader is wanneer je gaat barbecueën.

Wat is black ranch houtskool?

“Black ranch”: dit klinkt Amerikaans, als een soort zwarte ‘ranch’ ofwel veehouderij. Het is echter niet Amerikaans, maar Argentijns! Argentijnse houtskool dus, afkomstig van verschillende soorten bomen. Deze bomen zijn:

  • De Accacia
  • De Marabu
  • De Quebracho

De Accaciaboom geeft vrij grof en hard hout, waardoor het vooral voor professionele doeleinden gebruikt wordt als black ranch houtskool. Accaciabomen staan vaak bekend als beschermde bomen, maar black ranch houtskool bezit het FSC-keurmerk. Dit betekent dat het hout op een duurzame manier verworven wordt en de bossen dus in stand gehouden worden. Er gaat geen hout op een nutteloze manier verloren en er blijven genoeg accaciabomen bestaan. Ten tweede de Marabu: dit is een boom die in Cuba groeit. De Marabu bevat maar weinig vocht (slechts rond de 7 procent), wat ervoor zorgt dat deze black ranch houtskool erg snel ontvlamt. Daarnaast komt er weinig rook bij kijken. Twee dingen die erg voordelig zijn dus, wanneer je aan het barbecueën bent. De derde boomsoort is de Quebracho – een Spaans woord, zoals je kunt lezen. Dit is een boom die zijn oorsprong vindt in Argentinië. De black ranch houtskool van de Quebrache kent een nóg lager vochtpercentage: slechts 2%. De hoeveelheid koolstof staat daarentegen op wel 80%. Deze twee eigenschappen zorgen ervoor dat er weinig as overblijft en de verbranding gelijkmatig plaatsvindt. Dat zijn tevens twee kenmerken die van pas komen tijdens het barbecueën. Je wil niet blijven zitten met veel as – waar moet je dat kwijt? – en een gelijkmatige, snelle verbranding maakt het barbecueën vele malen makkelijker.

Snel en makkelijk

Krijg jij ook de barbecuekriebels van al dat gepraat over houtskool, vlees en vlammen? Tijd om black ranch houtskool aan te schaffen! Deze soort houtskool kent een aantal voordelen ten opzichte van andere vormen. Deze voordelen zijn de volgende:

  • Snel
  • Makkelijk
  • Veelzijdig
  • Duurzaam

Black ranch houtskool ontbrandt erg snel, zoals eerder gezegd is. Binnen twintig minuten kan een temperatuur van ongeveer 500 graden bereikt worden. Daardoor hoeft niemand lang te wachten op zijn worstje of biefstuklapje en kun je snel dooreten. Wel zo fijn – en zo komt het vlees ook op! Daarnaast is black ranch houtkool makkelijk te hanteren. Of je nou een doorgewinterde (of eigenlijk: doorgezomerde) barbecueër bent of nog maar een beginner; iedereen kan met deze houtskool overweg. Ten derde is het veelzijdig (het kan op vrijwel elke barbecue) en duurzaam: er wordt op een verantwoordelijke manier met de bomen omgegaan. Ben je geïnteresseerd geraakt in deze houtskool? Surf dan eens naar kolenboertje.nl. Het Kolenboertje is een specialist in alles wat met barbecueën te maken heeft. Wil je dus verzekerd zijn van een optimale barbecue-ervaring, bestel dan hier je black ranch houtskool. Alvast een fijne zomer gewenst!